Khamis, 21 Ogos 2014

Owhh Baru tau !!


Salam kasih  sayang untuk semua =)

Hari nie nak share satu rahsia hihihi kebaikan makan sayur bayam, rupanya banyak khasiat makan sayur bayam hijau dan merah terutamnya untuk ibu yang sedang hamil, Dulu -dulu waktu hamil memang selalu makan sayur bayam merah sebab nak naikkan hb yang selalu low, alhamdulillah  amalan makan sayur bayam boleh menaikkan bacaan hb juga =) Nie memang betul2 nie dari pengalaman sendiri =) 

jadi ibu-ibu yang hamil tue, elok sangat makan sayur bayam =) 

jom kita lihat ape manfaatnya sayur bayam nie :


1. BAIK UNTUK JANTUNG
Bayam kaya dengan antioksidan. Ia mampu mencegah plak kolesterol daripada berkumpul di saluran arteri jantung sekaligus mengurangkan risiko terkena penyakit jantung. 

2. TULANG LEBIH KUAT
Bayam dapat mencegah osteoporosis dikalangan individu yang lanjut usia. Ini kerana bayam mengandungi vitamin K yang membantu dalam penyerapan kalsium oleh tulang.

3. MENCEGAH KANSER
Bayam juga mengandung flavonoid yang mampu mengurangkan risiko penyakit kanser kolon, ovari, paru-paru dan prostat.

4. MEMBINA SEL DARAH MERAH
Bayam kaya dengan zat besi yang sangat penting untuk membina sel darah merah. Sel darah merah bertindak membawa oksigen ke seluruh tubuh. Kekurangan zat besi akan membuat badan anda terasa lemah, kehilangan tenaga, mengantuk dan juga Anemia.

5. MEMBANTU PEMBENTUKAN JANIN YANG SIHAT
Bayam mengandungi folat dan vitamin A yang sangat penting dalam pembentukan bayi yang sihat. Ibu yang mengandung dinasihatkan agar mengambil bayam dalam kuantiti yang secukupnya agar bayi dalam kandungan dapat berkembang dengan sempurna.

6. MENGAWAL TEKANAN DARAH
Selain itu, bayam juga sangat bermanfaat untuk mengawal tekanan darah. Amalan memakan sayur bayam dapat mengelakkan anda dari mendapat penyakit darah tinggi.


info: majalah rasa 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan