Pellavina White Coffee

Sabtu, 30 Mei 2015

Menyesal Sangat Lepas Guna SABUN PEWITT !!


WOW!!!!!!!!!!Anda bila lagi???
Nak tunggu masalah muka makin teruk???
Yang penting produk kami TANPA BAHAN KIMIA!!!!



KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ menghalang blackhead dan whitehead



SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

Oh Tak Sangka!! Begini Rupanya Kesan SABUN PEWITT !!!

"Alhamdulillah jerawat dah kecut tinggal parut je, nk tggu hilang, sabun ni pun wangi, kulit pun tak kering lepas guna sabun ni"
Alhamdulillah, testimoni lagi smile emoticon



KHASIAT SABUN PEWITT
======================

€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ menghalang blackhead dan whitehead


SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

Jumaat, 29 Mei 2015

Cube Seketul SABUN PEWITT Pasti REPAT ORDER Lagi !!


"selepas guna sabun pewitt muka dah tak berminyak, dah tak ada jerawat !!"

seminggu pakai, nampak muka tak berminyak dan jerawat nak tumbuh pun mengecut"

"suka suka suka"

"muka saya nampak cerah wohoo"

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

atau inbox kami, klik sini 

Khamis, 28 Mei 2015

JeRaWaT BaTu Hilang setelah 13 hari Guna SABUN PEWITT !!

"Best sangat sabun ni, berbau wangi"

"muka dah kurang berminyak"

"Jerawat batu pun dah tak naik !"

"Kulit pun rasa halus sangat"

Alhamdulillah selepas menggunakan #SABUNPEWITT selama 13 HARI !!  inilah pengakuan ikhlas dari pengguna sabun pewitt. 

Rahsia rawatan semulajadi sejak turun temurun, cuma kini dengan bentuk yang lebih mudah iaitu  hanya guna SABUN JE UNTUK CUCI MUKA !!"





SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 


Rabu, 27 Mei 2015

TAK SANGKA !! Beginilah Hasilnya Lepas 2 minggu Cuba #SABUNPEWITT !!

"Jerawat dan parut yang teruk tue dah kurang dah, kulit pun makin cerah"
Alhamdulillah perubahan lepas 2 minggu cuba ‪#‎sabunpewitt‬


KHASIAT SABUN PEWITT
======================

€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ menghalang blackhead dan whitehead

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 


page fb: pellavina beauty secrets
instagram: ardaeshop

Berdoalah Setiap Hari, Mohon Rezeki Diberkati Allah swt

Jom kita berdoa smile emoticon
Sahaja aku berniaga untuk dunia akhirat kerana Allah swt. Semoga hasil yang aku dapat menjauhkan aku dari api nerakaMu dan mendekatkan aku dengan syurgaMu.
Semoga keberkatan mengiringi harta kurniaanMu. Semoga aku sentiasa dijalanMu hingga akhir hayat.
Jika aku tergelincir, Kau bangunkanlah aku, jika aku tersasar Kau sandarkanlah aku. Aku pohon kejayaan dan kekayaan yang tidak membinasakan.
Alhamdulillah, terima kasih ya Allah atas nikmat rezeki Mu.
Ammen ya Rabbal alamin.


Petua RAWAT JERAWAT & JERAGAT turun temurun !!


Pasai pe kalo kite duk perati muka tok nenek kita cantik sungguh, bersih licin je, toksah kate jerawat, jeragat pun tak berani nak lekat !!
Ape Rahsianya ???
Nenek saya selalu pesan, kalo nampak jerawat jangan gatai nak picit, pegi amik KULIT KAYU MANIS !!
Dolu duk rajinla asah kulit kayu manis sampai penat dan lenguh pinggang huhuhu pastu terkial-kial tempek kat tempat yg ade jerawat tu, comot aihh !! Walaupun hasilnya memang superb menjadik uolss tapi kene ade kerajinan tahap tinggila !!
skrg dah ada SABUN KULIT KAYU MANIS nie....senang jer......cuma gosok sabun sehingga berbuih dan sapukan pada kulit muka sehingga sekata .. biarkan seketika. Kemudian bilas dengan air bersih
Bukan setakat tue je,
Extract Kulit Kayu Manis + Extract Cengkih + Collagen + Vitamin C = dalam SATU sabun jer
SATU FAMILY dan SANAK SEDARA pun berkongsi pakai sabun nii
Inilah rahsia rawatan semulajadi untuk merawat masalah kulit wajah agar kembali licin dan gebu ..InsyaAllah dengan Izin Allah swt semestinya=)
Kalau tak berkesan, takkanlah RAMAI yg REPEAT ORDER dan bagi FEEDBACK POSITIVE kan ??
dan yang paling PENTING, tanpa BAHAN KIMIA !!!

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 


Selasa, 26 Mei 2015

PENGAKUAN TERGEMPAR Pengguna SABUN PEWITT Yang Setia Menggunakannya Sejak AWAL TAHUN

"Saya dah guna sabun ni sejak awal tahun, MEMANG TAK MENGHAMPAKAN  !!"

Alhamdulillah, syukur dengan izin allah swt jua, semakin ramai yang berpuashati dengan khasiatnya malahan ade  yang setia konsisten menggunakan #SABUNPEWITT . Terima kasih diucapkan kepada pengguna setia sabun pewitt. 

SUBHANALLAH  !!
ALHAMDULILLAH !!
ALLAHUAKBAR !!

Pujian hanya kepada allah swt, dengan keizinannya makin ramai yang telah mendapat sepenuhnya khasiat sabun pewitt dan semakin ramai yang repeat order, repeat order dan repeat order  dan dengan izin allah swt jua  sabun pewitt dah membantu merawat masalah kulit wajah 
smile emoticon




KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ menghalang blackhead dan whitehead


SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 



Rahsia Murah REZEKI

Insyaallah, sama-sama kita berharap hanya  pada ALLAH swt ...banyak kemanisannya yang tersembunyi dan bila kita sedar akan nikmat yang tidak terhingga itu, SUBHANALLAH indahnya tak terkata =) =)

Itulah rahsia Allah melipat gandakan nikmat kepada kita,  ketika sedang berusaha, syukurilah rezeki yang kita perolehi agar ditambah oleh Allah SWT  dan sentiasa bersemangat walaupun hasilnya sedikit kerana apabila kita sentiasa BERSYUKUR , Insyaallah ganjaran yang sedikit boleh jadi setinggi gunung !

Jom setiap hari berharap hanya kepada pemberi rezeki =) =)

#motivasipagi
#semogabermanfaat

sharing is caring =)


Ahad, 24 Mei 2015

SABUN PEWITT Kegunaan Untuk SATU FAMILY !!



WAH!!!!!  SATU FAMILY dan SANAK SEDARA pun berkongsi pakai SABUN PEWITT  nii !!!
Nampak muda laa makcik nii kan nanti,hahaha..walaupun katanya dah TUA..NO NO NO!!!Kihkihkih
WOW!!!!!Anda bila lagi???Nak tunggu masalah muka makin teruk???Yang penting produk kami TANPA BAHAN KIMIA!!!!

KHASIAT SABUN PEWITT
=========================

€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

Jumaat, 22 Mei 2015

Wahh Lepas Guna SABUN PEWITT 6 hari Parut Semakin KURANG !!



Alhamdulillah, antara feedback lagi dengan izin allah swt telah merawat masalah jerawat dan parut sis nie 
smile emoticon

KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

Khamis, 21 Mei 2015

Perubahan Ketara Selepas Menggunakan SABUN PEWITT !!!



WOW!!!!!!!!!!Anda bila lagi???

Nak tunggu masalah muka makin teruk???

Yang penting produk kami TANPA BAHAN KIMIA!!!!










KHASIAT SABUN PEWITT
======================

€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 atau tinggalkan no phone uolss di ruangan komen, Arda akan wasap

Rabu, 20 Mei 2015

Hebatnya Amalan ISTIGHFAR

Kisah Imam Hanbali Dengan Pembuat Roti

 Imam Ahmad bin Hanbal sedang dalam perjalanan untuk menuntut ilmu . Akhirnya beliau terpaksa bermalam di sebuah masjid. Malang sekali apabila tok siak masjid berkenaan menghalang beliau daripada bermalam di situ.

“Ini bukan tempat untuk tidur!” katanya .

Tok siak masjid itu tidak mengenali Imam Ahmad, dan beliau pula tidak memperkenalkan diri. Jika tok siak itu mengenalinya, pasti dia tidak akan menghalang Imam Ahmad menumpang tidur. Imam Ahmad bin Hanbal memujuk tok siak masjid tersebut agar dibenarkan tidur untuk hanya beberapa jam, namun tidak berhasil.

Kemudian Imam Ahmad mengambil keputusan berbaring sahaja berdekatan pintu masjid. Namun, di situ pun tok siak masjid tadi menghalangnya.

Akhirnya dia menghalau Imam Ahmad yang sudah berusia itu keluar dari kawasan masjid.

Pada masa yang sama, seorang pembuat roti menyaksikan peristiwa itu merasa sungguh simpati. Lantas dia mengajak Imam Ahmad yang tidak dikenali itu untuk bermalam sahaja di kedainya. Lelaki itu, adalah seorang pengusaha kedai roti. Setelah menunjukkan Imam Ahmad tempat tidurnya si pembuat roti pun meneruskan kerjanya.

Imam Ahmad tidak terus tidur sebaliknya memerhatikan gerakgeri pembuat roti tersebut. Setiap gerak tangannya mengguli roti, diiringi dengan istighfar yang tidak henti-henti.

Imam Ahmad kagum dengan amalan pembuat roti tersebut. Beliau ingin sangat mengetahui rahsianya.

“Sejak bila engkau beristiqhfar seperti ini? Adakah engkau mendapat keuntungan dengan sentiasa beristiqhfar?” tanya Imam Ahmad

Lalu dia menjawab : “Ya! Setiap hajat dan permohonan saya sering dimakbulkan Allah. Cuma ada satu sahaja hajat yang belum dimakbulkan , wahai tuan.”

“Apakah itu?” Tanya Imam Ahmad

“Saya berdoa agar dapat melihat Imam Ahmad bin Hanbal, tetapi belum dimakbulkan lagi!” tegas pembuat roti itu dengan wajah yang sedih


Terkejut Imam Ahmad mendengar jawapannya itu. Lalu Imam Ahmad berkata: “Wahai saudara! Akulah Imam Ahmad bin Hanbal. Allah telah membawa aku untuk bertemu denganmu!”

Begitulah bukti kelebihan istiqhfar sehingga Allah rakamkan dalam surah Nuh ayat 10-12.

Dalam ayat ini, Allah menceritakan bahawa Nabi Nuh menggalakkan umatnya beristiqhfar kerana ganjarannya banyak, antaranya :

Allah akan menurunkan hujan lebat yang dapat menyuburkan tanah sehingga menghasilkan dan buah-buahan yang mendatangkan kebaikan kepada mereka.
Allah akan menganugerahkan kepada mereka harta yang banyak dan beraneka rupa dan ragam.
Allah akan menganugerahkan zuriat yang akan melanjutkan keturunan mereka sehingga mereka pupus.
Allah akan mengalirkan sungai yang berperanan mengairi kebun-kebun mereka sehingga tanam-tanaman hidup subur dan menghijau.

Walaupun wasiat ini berkaitan dengan perutusan Nabi Nuh tetapi sesuai dengan perutusan al-Quran yang manfaatnya bersifat kekal.

Lihatlah walaupun si pembuat roti mempunyai hajat yang kecil tetapi Allah memakbulkannya berkat istiqhfar yang diamalkan. Dalam dia sibuk menguruskan kehidupannya Allah telah memenuhi hajatnya.

Perbanyakkanlah ISTIGHFAR agar segala dosa-dosa kita diampuni Allah kerana kita adalah hamba yang banyak melakukan dosa. Dan percayalah jika kita ikhlas dengan istighfar memohon ampun tersebut, Allah akan menganugeri kita dengan kebaikkan yang tidak kita sangkakan

PERUBAHAN Selepas 4 HARI Guna SABUN PEWITT !!!

WAH!!! Kemerahan dimuka sudah mula berkurangan..baru pakai 4 HARI daa nampak kesannya..belom sampai sebulan lagi..kihkihkih..
WOW!!!!!!!!!!Anda bila lagi???
Nak tunggu masalah muka makin teruk???
Yang penting produk kami TANPA BAHAN KIMIA!!!!


KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead
SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 atau tinggalkan no phone uolss di ruangan komen, Arda akan wasap
atau inbox kami, klik sini >> +++>https://m.facebook.com/messages/thread/1386069798300323
Testimoni > BLOG ARDA eSHOP ( shuhadabadya.blogspot.com )

Selasa, 19 Mei 2015

Dilamar Malaikat Maut, Ape Persediaan KIta ??

Nikah Kahwin.
Itu misteri.
Kdg jadi, kdg tak jadi.

Manakala mati itu pasti.
Bakal terjadi.
Semua org akan rasai.

Teringat mati.
Hilang semua jatuh hati. 
Kerana mati nanti,
Kita hanya bersendiri. 😦



DOA PEMBUKA APA2 YG TERTUTUP





*) Hati yang tertutup untuk melakukan amal soleh & amal jariah.
*) Hati yang tertutup untuk menerima nasihat.
*) Pintu rezeki yang dirasakan seperti tertutup.
*) Minda @ akal yang dirasakan seperti tertutup.
*) Hati yang tertutup utk berkahwin.

Surah al Fath
[1]
Sesungguhnya Kami telah membuka bagi perjuanganmu (wahai Muhammad) satu jalan kemenangan yang jelas nyata,
[2]
Kemenangan yang dengan sebabnya Allah mengampunkan salah dan silapmu yang telah lalu dan yang terkemudian, dan menyempurnakan nikmatNya kepadamu, serta menambahkanmu hidayah ke jalan yang lurus (dalam mengembangkan Islam dan melaksanakan hukum-hukumnya).
[3]
Dan dengan sebabnya Allah memberikanmu pertolongan (untuk mencapai kejayaan) dengan sepunuh-penuh dan sehandal-handal pertolongan (yang tidak ada bandingannya).
[4]
(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dia lah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menolong mereka); dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
[5]
(Allah melakukan yang demikian) supaya ia memasukkan orang-orang yang beriman – lelaki dan perempuan – ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; dengan keadaan kekal mereka di dalamnya, serta menghapuskan dosa-dosa mereka; dan adalah yang demikian itu pada sisi Allah merupakan kejayaan yang besar (untuk mereka)


semoga bermanfaat, insyaallah 

Ahad, 17 Mei 2015

"Alhamdulillah Nak Masuk 3 Minggu Pakai SABUN PEWITT nie, Jerawat DAH KECUT PARUT PUN DAH HILANG sikit "


alhamdulillah, perubahan demi perubahan yang sangat menggembirakan kami smile emoticon ‪#‎sabunpewitt‬ hanya menggunakan ramuan semulajadi smile emoticon
Anda berhasil, kami mengucapkan ALHAMDULILLAH yang semestinya kesembuhan itu dengan izin allah swt jua smile emoticon



KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead

SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 

Sabtu, 16 Mei 2015

Kisah benar tentang SEORANG GADIS yang mengalami MASALAH JERAWAT yang TERUK !!



Gadis cantik ini mengalami masalah kulit wajah yang agak teruk, TETAPI setelah mencuba sabun cuci muka ni, ape yang berlaku amat memeranjatkan !!!
Klik untuk lihat wajah GADIS INI sekarang !! https://goo.gl/LkchLT
Biar saya bantu anda !! Sms/whatsapp ke 01126093727

Saya nak repeat order SABUN PEWITT !!

Saya sangat berpuashati dengan ‪#‎Sabunpewitt‬
Parut makin pudar !!
Alhamdulillah, limpahan rezeki sabun pewitt =) =) 

KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead
SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 atau tinggalkan no phone uolss di ruangan komen, Arda akan wasap
Testimoni > BLOG ARDA eSHOP ( shuhadabadya.blogspot.com )


Selasa, 12 Mei 2015

Testimoni dan Feedback TERBARU PENGGUNA SABUN PEWITT

Rahsia rawatan semulajadi untuk merawat masalah kulit wajah agar kembali licin dan gebu ..InsyaAllah dengan Izin Allah swt semestinya=)‪#‎sabunpewitt‬





KHASIAT SABUN PEWITT
======================
€ menghilangkan jerawat batu
€ menghilangkan parut jerawat
€ menghilangkan kesan jerawat
€ memutihkan
€ mengecilkan pori-pori kulit
€ menyihatkan kulit(vitamin-c)
€ menyegar kulit muka .
€ mengawal minyak berlebihan
€ mengekalkan kelembapan kulit
€ menigkatkan keanjalan kulit ( org berusia )
€ kulit lebih licin , cerah dan berseri-seri
€ membuang toksin pada wajah
€ mengahalang blackhead dan whitehead
SMS/Whatsapp "sabun pewit" ke 01126093727 atau tinggalkan no
phone uolss di ruangan komen, Arda akan wasap

Ahad, 10 Mei 2015

Bila Mak Pun Terpegun Dengan Perubahan Hasil SABUN PEWITT !!

" mak cakap kulit muka sy makin sekata, jerawat yg tumbuh juga kecut dalam masa 24 jam"

Alhamdulillah, terima kasih sudi share feedback dgn Arda smile emoticon
Rugi tak cuba ‪#‎sabunpewitt‬

Pengakuan Tergempar Dari Sue Setelah Menggunakan Sabun Pewitt !!!

sy Sue , jerawat pasir penuh kat muka ni , seminggu lebih je pakai produk ni terus hilang !!
produk ni tak mahal pun, murah sangat ! berbaloi2 sangat tak rugi beli smile emoticon
Gunalah SABUN PEWITT uolss pasti teruja !!


                                             
 pssttt lihatlah gambar sebelum : 


nak cuba juga ??
sms/whatsaap 01126093727




Jumaat, 8 Mei 2015

Apa Itu Paedophilia atau Paedophile ??

Paedophilia atau paedophile, adalah satu spesis manusia yang rare. Diorang ni kalau tengok budak-budak akan timbul rasa SEXUALLY attracted.
Rasa STIM.
Scary kan? Scary gila.
Sebenarnya kat Malaysia ni, ada golongan pedophile ini. Memang ada dan memang wujud.
Cuma,
kesedaran kita ibu bapa di Malaysia terhadap gejala pedophilia ni amat sikit cikedis. Cuba pergi randomly tanya mana-mana parents kat luar sana,
"Apa itu pedophilia?"
80% daripada mereka mesti ingat pedophilia tu nama kuih ke nama pokok ke apa.
-______-
Most of us tak aware pasal ni. Dan bila tak aware,
kita tak faham kenapa terlalu banyak kes penculikan budak, kes budak hilang, pergi playground tak balik-balik, kes budak pergi beli kuih last-last kena rogol dengan pak guard dalam pondok guard, kes budak lelaki 5 tahun kena liwat berulang kali tapi tak cakap apa-apa sebab ingat benda tu normal, kes cikgu sekolah rendah perkosa murid, kes bayi diliwat, etc.
Bila baca kes-kes macam ni, kita sedih tapi KITA TAK FAHAM. Tak faham how can all this happen. Kenapa ada orang-orang yang pelik lahanat camtu perangai.
Kerja asyik nak attack budak je.
Itulah dia--
PEDOPHILES.
Pedophiles ialah the scariest kind of human-being yang ada extremeeee sexual imagination towards kids. Diorang ni ada point-of-view yang berbeza bila tengok kids, tak macam orang-orang normal yang lain. Tengok gambar-gambar contoh di bawah.
Scary kan?
U don't say ini semua tak lojik. Tak masuk akal, etc.
Pedophile always see kids sebagai pemuas nafsu. That's it.
So apa yang kita boleh buat? Itu persoalannya sekarang.
Sebab ibu bapa lah yang kena main peranan PENTING. Kalau bukan mak bapak siapa lagi?
Nak harapkan pak guard protect anak-anak kita, pak guard tu punnnn pedophile. Cikgu kat sekolah punnnn boleh jadi pedophile. -______-
Obviously kita tak boleh ubah these pedophile people.
Kita tak mampu nak azan ke telinga mereka sambil menyeru mereka balik ke jalan yang benar. -..-
Mereka akan sentiasa mencari kanak-kanak untuk mangsa seterusnya. Tapi apa yang kita boleh buat ialah, MINIMIZE THE RISK.
Kurangkan exposure yang tak sepatutnya terhadap anak-anak kita. Contoh paling mudah, SOCIAL MEDIA.
FIKIRRR sebelum upload apa-apa gambar anak di social media. Ye saya tahu anak awak comel. Telanjang pun comel. Semua anak pun comel. Kan?
Tapi jaga privasi mereka. Anak lelaki mahupun anak perempuan. Jaga.
Gambar mandi, gambar tak pakai baju, gambar pakai skirt pendek, gambar terkangkang, gambar tengah change diapers, gambar anak pakai swimming suit, gambar bontot anak, those photos are high-risk photos! Pedophiles akan senang attracted dengan gambar kids yang menggeramkan camtu. Lagi comel lagi geram. You know what i mean.
"Ahhh lantak ahhh. Ni kan anak aku. Facebook aku. Instagram aku. Aku punya suka ahh!! Comel kott gambar anak aku tengah mandi. Lagipun FB aku friends tak ramai. Ada family members dan close friends je."
Bare in mind, pedophilia boleh jadi TANPA KITA SEDAR, boleh jadi SESIAPA SAJE termasuk ORANG-ORANG SEKELILING KITA.
Yes, anak-anak bagi kita mungkin comel. Adorable like hell. But to pedophiles. They get SEXUALLY AROUSED. Beza kan, comel dengan sexually attractive? Kan?
Pedophiles ni tak semestinya akan attack depan-depan, ada jugak pedophiles yang senyap-senyap.
Jenis yang save photos or videos of kids yang geram-geram tu, and they MASTURBATE and having sexual imagination using the photos.
Sounds insane kan? Tapi possible. Sumpah possible.
Dan ingat, walau se-private mana pun social media kita, it still can be access by public in so many ways.
Nothing is private when it is ONLINE.
"Ahhh merepek! Selama ni aku upload gambar bogel anak aku, takde apa-apa jadi pun!"
So kau nak tunggu anak kau hilang dulu, kena culik dulu, kena bunuh dulu, baru nak stop publish la? Hmm?
Act now. Mencegah lebih baik dari merawat. Kan?
These are 12 safety rules yang parents are encouraged to follow, to avoid our kids dari serangan pedophilia jahanam nih.
1) Never post photos of kids yang tak appropriate.
Contohnya tengah mandi, tak pakai baju, tengah tidur terkangkang, pakai skirt pendek, etc. Anak lelaki atau perempuan. Both kena jaga!
2) Never expose specifically lokasi sekolah anak, rumah babysitter anak, tempat anak main, etc.
3) Never post status yang macam, "Rindu anak mama yang tengah kat rumah babysitter tu. Hari ni mama balik lewat malam sikit ye sayang."
Atau,
"Baru suruh Daniel beli telur kat kedai runcit kat depan sana. Cepat balik tau! Mama nak masak ni."
NEVER.
4) Sentiasa teman anak kemana sahaja dia pergi.
Playground, rumah kawan, kedai, atau ke mana saje. Yes, anak kita mungkin dah boleh berdikari, tahu jalan balik apa semua. But remember, pedophiles are everywhere.
5) Latih anak untuk tidak duduk di atas peha / pangkuan sesiapa sahaja, terutama lelaki. Tak kisah dalam apa jua keadaan, dengan sesiapa saje. Kalau boleh, AVOID. Especially yang ada anak yang pasif atau jenis "duduk diam".
6) Jangan paksa anak kalau dia "tak selesa" dengan orang tertentu. Observe kelakuan anak, kalau-kalau dia nampak macam "takut" atau "mengelak" bila nampak mana-mana orang dewasa.
7) Alert dengan perangai anak. Kalau tetiba dia kemurungan atau ketakutan. There must be something yang ganggu fikiran dia.
8) Ajar anak supaya tidak membenarkan sesiapa sahaja pegang, tengok atau "tersentuh" their private part.
9) Ambil peduli bila anak tak puas hati dan sedang bercakap tentang seseorang (dewasa). Pay attention kalau-kalau there is something wrong with that particular adult.
10) Sentiasa pakaikan anak pakaian yang appropriate untuk tontonan umum. Simpan sikit kecomelan anak untuk diri sendiri. Jangan ditayang-tayang sangat.
Peha nak tayang, bontot nak tayang, ketiak nak tayang. NO!
11) Respect your kids privacy. Bila anak tak mahu bergambar atau need some space or privacy, hormati kehendak mereka.
12) Kalau ada tanda-tanda anak korang adalah mangsa pedophile, atau korang macam suspect seseorang itu adalah pedophile, terus call ChildLine 15999. Adu lah apa sahaja pasal child abuse kat situ dan dapat kan bantuan.
A Please parents.
We are currently living in an era yang langsung takde barrier. Langsung takde sekatan. Bila takde barrier takde sekatan, hence takde keselamatan. Pandai-pandai jaga diri. Pandai-pandai jaga anak sendiri.
Pedophiles are everywhere. Pedophiles can be anyone.
U don't say these people dont exist. They do. Dan RAMAI sebenarnya. Cuma kita yang tak tahu kewujudan mereka. Because diorang tak bodoh untuk mengaku yang diorang pedophiles. Kan?
Ada juga pihak yang kaitkan jenayah pedophilia ni dengan kos kahwin dan kos sara hidup di Malaysia. Kos kahwin dan kos sara hidup semakin merepek menyebabkan semakin ramai lelaki yang membujang. And they tend to use kids untuk melampiaskan syahwat. Satu, sebab kids senang. Lemah dan tak mampu melawan. Dua, free.
Na'uzubillahi min zalik.
Jom sama-sama kita tengok balik gambar-gambar anak yang kita pernah post dulu. Kalau ada yang kurang sopan atau high-risk, DELETE je.
Bertaubat dan sentiasa mohon perlindungan Allah.
Ye betul, kalau Allah tak izin, takkan jadi. Tapi kalau Allah izin dan benda tu jadi, ia sebenarnya berpunca dari tangan-tangan kita sendiri.
Esok-esok kita kena soal, tentang setiap kemudaratan yang kita tak sedar berpunca dari tangan kita sendiri.
Mintak jauh.
p/s: Mohon sebarkan perkara ni supaya lebih ramai ibu bapa aware dan ambil peranan. Lindungi hak anak-anak. Sebab mereka sememangnya berhak mendapat perlindungan yang sepatutnya.