Eh eh eh banyak plak tanya hihihi
Nak kongsi hari nie menu spesial lagi hehehe masak si ikan keli, anak sulung yang kini berusia 4 tahun dah pandai pilih sendiri nak makan menu ape, semalam pergi pasar diheret ibunya nie beli jugak ikan keli, padahal tiap-tiap minggu asyik duk makan ikan nie la ...huhuhu tak tau jemu ke ?? Naluri seorang ibu kan, dah jemu makan pun, anak nak makan beli la juga..3 ekor cukupla =)
Proses bersiang ikan keli bukannya senang, siapa yang tak suka bau hanyir dan lendirnya pasti geli nak bersiang dan basuh ikan nie sebab kalo tak kena cara ikan keli akan berbau hanyir...Haaa nak tau tips goreng ikan keli agar sedap dan lazat ??
Pertama; Untuk cuci ikan, kita perlu rendam ikan keli dengan air garam, asam jawa dan beberapa keping
asam keping dan perahan limau nipis jika ade, lebih kurang 20-30 minitla juga biar lendir2
tue keluar =)
Kedua: Lebih sedap kalo kita goreng menggunakan campuran kunyit, garam, serai dan halia (ditumbuk
halus) dan digaulkan bersama ikan keli
Ketiga: Waktu menggoreng pastikan api yang sederhana dan hanya masukkan ikan keli ketika minyak dah
betul-betul panas untuk elakkan melekat pada kuali dan semestinya kalo menggoreng ikan keli
memang akan meletup-letup memercik kat muka kalo kita tak tutup kan ? Haaaa nak kurangkan
kesan meletup-letup nie kita masukkan asam keping ketika menggoreng, hasilnya tak meletup dan
rasanya juga lebih enak =)
selamat mencuba =)
jom kita makan dulu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan