Jumaat, 19 September 2014

SPESEL HARI INI

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua =)

Terima kasih sudi menjengah dan blogwalking kata orang hihihi ape istimewanya hari ini ?? haha yang spesel nye menu tengahari ini agak spesel, alhamdulillah buat pertama kalinya berjaya masak sup ketam, nie la pertama kali dalam seumur hidup nie masak sup ketam, selalunya kalo menu ketam tau masak lomak ketam je hihihi

Al-kisahnya, dua tiga hari ni anak-anak diserang demam selesema dan batuk, orang kata ketam bagus untuk sembuhkan demam, batuk dll. En suami pun orderla dengan kawan opisnya yang kebetulan ke rompin, order 2 kg ketam, alhamdulillah dapatlah kami fresh ketam dari rompin, tapi dapat 1kg je sebab tak cukup kg sebab ramai yg mengordernye...takpe la 1kg pun bolehla, cukuplah kami sekeluarga makan, tambah plak teman opis suami tak nak terima duit, bagi free je hihihi alhamdulillah rezeki lagi order-order dapat percuma ketam hihihi =) 

Perkara pertama setelah decide nak masak sup ketam...hahaha google la hahaha ye la bukan pernah masak ketam, terpikir juge same ke ngan masak sup ayam tue, biasa letak perencah sup adabi je hihihi, google punye google terjumpa la resepi yang simple tanpa guna perencah sup bonjot tue hihi tapi tak ikut sepenuhnya juga resepi tue, main sesuka hati je masak tapi kalo en somi, anak-anak, mak n ayah mertua makan sampai licin sekali hadap je ! dengan kuahnya dihirup habis juge, tandanya sedap la tue kan hik hik agak-agak bolehlah kasi 5 bintang tuk diri sendiri hahaha...motivasi nie bolehla masak lagi kan..pasni tak yah google dah, simpan lam blog sendiri je cara nak buatnya, nak buat sama ?? boleh je..nah nie resepi sesangatla simple =) 


Resepi Sup Ketam
==============

Ketam semestinya 
bawang merah 
bawang putih 
halia 
serai 
lada hitam
lada sulah
perasa hilal (jika ada)
kentang 
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara nak masak:
bawang putih dan bawang merah yang siap dikupas, tumbuk sampai lumat, kemudian tumiskan dengan minyak sikit je, kemudian masukkan air (air jangan banyak sangat, kasi rata-rata je sama paras ngan ketam je), masukkan ketam dan ubi kentang yang dah siap dipotongla kan , halia tue ketuk2 je pastu masukkan terus, lada hitam tumbuk sampai lumat dan masukkan juga, bila dah mendidih masukkan sedikit lada sulah, perasa hilal dan garam secukup rasa. siap sedia untuk di makan ..soo nyummy ... Taraaa dah boleh makan dahhh 


                                * sup ketam homemade disamping juadah lain

Tiada ulasan:

Catat Ulasan