Rabu, 22 Oktober 2014

Pelam Jeruk Asamboi

Salam cuti buat semua hihihi, harinie happy banyak hehehe sebabnya dah 3-4 hari duk cari buah pelam muda yang masam tue nak buat sendiri jeruk asamboi....alkisahnya yang duk femes kat newsfeed fb laa nie, asyik duk teringat-ingat je kecur air liur dibuatnya! Hari ni encik somi cuti, apelagi heretla die p pasar pegi cari buah pelam muda hehehe eh eh eh dah macam mengidam je !

Pegi pasar habis raound satu pasar duk cari buah pelam muda, huhuhu takde pun yang jual, dengan perasaan keciwanya, ajak en somi balik aje la huhuhu last-last mase nak balik tue, mate sempat lagi melilau tercari-cari kelibat buah pelam hihihi alih-alih nampakla setompok buah pelam yang warnanya dah agak kuning, dengan lajunya meluru ke arah buah pelam tue, terus tanya kat akak tue, ade tak buah pelam yang muda ? alhamdulillah ade juga rezekinya, walaupun buah pelam yg ade tue dh nak masak, bolehla =)

Apelagi tak tggu dah, balik2 terus kupas buah pelam dan sediakan bahannya, alaa mudah sangat nak buatnya! cuma campur2 aje .. dah siap kupas, basuh dan toskan, masuk aje dalam balang, kemudian campur sesuka hati sedikit garam, gula, asam boi dan lada potong (jika nak pedas2 sikit)  lepas tue masuk je lam peti sejuk lepas sejam dua Tarraaa dah sedia untuk dimakan tapi kalo rase cam tak tahan sangat, bulih aje nak makan terus je hihihihi =)

                                           * dah siap masuk lam perut dahhh nie, sekejap aje licin dah setabung !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan