Jumaat, 2 Mei 2014

Setulus Hati

Saya sentiasa ingat kata2 dari seorang hamba allah ni.. Hampir setiap hari diulangnya tanpa rasa jemu kepada saya sehingga sy betul2 paham apa maksud tersirat disebalik kata-katanya itu.. 

Antara katanya adalah dalam bentuk pertanyaan.. " Mesti ramai nak kaya kan? Nak hidup senang? Nak anak pandai & cerdik, Kluarga bahagia dan sebagainya tapi apa yang paling penting adalah kehidupan yang KEKAL di akhirat..

Jadi tanya diri kita balik.. apa yang telah kita lakukan? apa yang telah kita curahkan utk mbantu org ramai?
dan apa yang paling penting adalah jangan menyakiti @ menganiyai kehidupan antara manusia.. Sy terpinga-pinga selama beberapa minggu untuk betul2 nak hadam apa yang telah di ungkapkan-nya.. Alhamdulillah skrg sy perlahan-lahan dapat memahaminya..

Nak bantu org biarlah ikhlas, begitu juga dlm berniaga dan berkawan.. Jangan sesekali kita hanya pentingkan untung semata-mata.. Kesannya mmg anda akan berjaya dan akan dapat duniawi semata-mata tapi dalam tidak sedar, perlahan-lahan anda akan hilang perkara2 atau nikmat2 yang lain..

So sentiasa muhasabah diri serta perhatikannya apa yang telah berlaku disekeliling anda.. Insha allah anda akan dapat jawapannya apa yang anda sedang cari..

Duit serta rezeki akan sentiasa datang dan datang jika perjalanan kehidupan anda sentiasa ikhlas untuk membantu orang ramai.. Itu kuncinya..

Sekadar berkongsi serta peringatan untuk diri sendiri

Tiada ulasan:

Catat Ulasan